Rainbow Hub

Стартира проучване на нуждите на ЛГБТИ общностите в София

От началото на месец ноември т.г. до края на месец януари 2020 г., фондациите Билитис и ГЛАС и Младежката ЛГБТ организация „Действие“ провеждат проучване на нуждите на ЛГБТИ общността. Проучването е рамките на проекта „Рейнбоу Хъб“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната му цел е увеличаване на капацитета и мобилизиране на ЛГБТИ общността за застъпнически действия.

Проучването на нуждите се реализира в рамките на 7 групи за взаимопомощ, които провеждат своите редовни срещи в общностния център Rainbow Hub. Групите са отворени и към тях могат да се присъединяват нови участници по всяко време. След извършване на оценката на нуждите, групите ще идентифицират застъпнически цели, които в хода на своята работа ще разработят и реализират като застъпнически кампании.

BraveLab, група за ЛГБТИ младежи
BraveLab е група за взаимопомощ на ЛГБТИ младежи на възраст между 14 и 29 години. Групата предоставя защитено пространство на младите хора, в което да се срещат и обсъждат важни за тях теми, сред които осъзнаване на своята ЛГБТИ идентичност, разкриване, взаимоотношения със семейството, проблеми на учебното и работно място, психично здраве, превенция на ХИВ/СПИН и други СПИ. Целта на BraveLab е да се превърне в инкубатор за изграждането на уверени, можещи и смели млади лидери на ЛГБТИ общността, предоставяйки им пространство да развиват своите умения, да обменят идеи с връстници, и най-важното – да трупат вяра в собствените си сили.

QueerFemme
QueerFemme e група за взаимопомощ на лесбийки, бисексуални и транс жени, както и небинарни хора. Целта ѝ е да предоставя защитено пространство, в което участниците да споделят и получават подкрепа. Групата се среща два пъти месечно като на срещите се обсъждат важни за куиър жените в България теми, свързани с ЛГБТИ и феминистката общност, които биват избирани от участниците.

T.I.A. – Транс, интерсекс и съюзници
T.I.A. е група за взаимопомощ, чиято цел е да предоставя защитено пространство за транс, небинарни и интерсекс хора. Участниците в групата се срещат два пъти месечно, за да споделят и да обсъждат важни за тях теми като разкриване, преход, правно признаване на пола и други, както и да си оказват подкрепа.

Група за взаимопомощ за хора, живеещи с ХИВ
В рамките на всяка среща хората, носители на вируса, могат в защитена среда да споделят своите постижения, трудности и предизвикателства и по този начин получават и предоставят на други хора емоционална и морална подкрепа.

Групата за взаимопомощ обединява хора, които се сблъскват със сходни проблеми, независимо дали това е заболяване, проблеми с взаимоотношенията или големи промени в живота. В такъв формат се споделят общи трудности, свързани с ХИВ, и преживяванията след потвърдената диагноза. От участието в група за взаимопомощ има определени ползи за човека, сред които: намаляването на усещането на самота, преживяването на вина, изолация или осъждане, придобиването на усещането за овластяване и контрол над ситуацията, подобряване на уменията за справяне и усещането за значимост и адаптация към новата ситуация в живота на пациента с ХИВ, развиване на умения за откритост и споделяне, намаляване на стреса, тревожността и умората и др. Срещите се модерират от Александър Миланов, клиничен социален работник, с опит в консултирането на пациенти със социално значими заболявания, деца и младежи в риск, приемни родители и осиновители.

Група за подкрепа на родители, роднини и приятели на ЛГБТИ хора
Груповите срещи са предназначени за семейства с гей, лесбийки, бисексуални или трансджендър деца, както и за такива родители, роднини, близки и приятели, които се съмняват в сексуалната ориентация или полова идентичност на свои близки и искат да преодолеят проблемите в общуването и да изградят пълноценни отношения. По време на срещите участниците имат възможност да разберат повече за това какво е ЛГБТИ, да преборят страховете и предразсъдъците си, за да приемат и обичат безрезервно близките си. Темата за хомосексуалността е съпроводена от много митове, недоверие, срам и обществен натиск. Коректната информация и споделянето на опит в добронамерена среда помагат на участниците да преодолеят сложните чувства и да изградят здрави и щастливи семейства, връзки и отношения.

Work It OUT Club – Група за корпоративно равенство
Срещите целят да събират на едно място в приятелска обстановка професионалисти, специалисти, мениджъри и HR експерти от всички нива, за да обменят опит и идеи, да си оказват професионална подкрепа, както и да обсъждат теми, свързани с предизвикателствата пред превръщането на работната среда у нас в по-разнообразна и отворена към различията.

ЛГБТИ Семейства
ЛГБТИ Семейства е група, насочена към ЛГБТИ партньорите и техните семейства. Целта на групата е да предоставя възможност за споделяне на опит, взаимопомощ и информация.

За повече информация и при интерес да се включите в някоя от групите за взаимопомощ, моля свържете се на посочените контакти:

За BraveLab, QueerFemme и T.I.A: [email protected]

За групата за хора, живеещи с ХИВ, групата за подкрепа на родители, роднини и приятели на ЛГБТИ и Work It OUT Club: [email protected]

За групата на ЛГБТИ Семейства: [email protected]

 

Тази публикация е създадена с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация Билитис и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България www.activecitizensfund.bg.
Проектът „Рейнбоу Хъб“ се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната му цел е увеличаване на капацитета и мобилизиране на ЛГБТИ общността за застъпнически действия.

Calendar

май 2024
П В С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

БЮЛЕТИН


Please wait…Благодарим ви. Записахте се успешно за нашия бюлетин!


НЕКА ТИ ПОМОГНЕМ

Правна помощ

Психологическа помощ

Здравна помощ

Съпорт групи

Докладване на престъпления

ПИШИ НИ

ДОКЛАДВАЙ

ХОМОФОБСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.