Rainbow Hub

Според ново проучване децата отгледани от двама еднополови родители са по-успешни в училище

Ново проучване показа, че децата, отгледани от раждането си от двама еднополови родители, се представят по-добре в училище от тези с двама родители от различен пол.

Ново проучване показа, че децата, отгледани от раждането си от двама еднополови родители, се представят по-добре в училище от тези с двама родители от различен пол.

Според изследването, проведено от учени от Оксфордския университет във Великобритания и университета в Маастрихт, Холандия, децата с еднополови родители са по-успешни както в началния, така и в средния етап на образование.

Проучването разглежда административни данни от повторени във времето и дългосрочни изследвания сред 2971 деца с еднополови родители (2786 лесбийски и 185 гей двойки) в Холандия – първата страна, легализирала еднополовите бракове, и повече от един милион деца на разнополови родители
Изследването включва всички деца родени в периода между 1998 и 2007 година, чието академично представяне е проследено до 2019 година.

Учените поясняват, че дефинират еднополовите родители на базата на детайлна информация за домакинствата, иззета от холандските регистри на населението, а не допитвайки се до самите родители.

В резултат на това, в изследването са включени единствено двойки, тъй като не са могли да определят дали един родител се идентифицира като гей от данните в регистъра.

Водещият автор Дени Мазрекаж, учен в Оксфордския университет, добавя, че според проучването социално-икономическият статус на семействата също оказва голямо влияние върху представянето на децата в училище.

„Открихме, че еднополовите родители живеят с по-висок финансов стандарт, по-възрастни са и имат по-висока степен на образование от типичната хетеросексуална двойка.“ – твърди г-н Мазрекаж пред британската медия Unilad.

„Еднополовите двойки често имат нужда от скъпи репродуктивни технологии или от преминаване през законово уредените процедури за осиновяване, което означава, че само тези от тях, които имат финансовите средства, успяват да станат родители.“

Г-н Мазрекаж обяснява, че когато вземат под внимание социално-икономическия фактор и сравняват единствено хетеросексуалните и еднополовите двойки с еднакви доходи, положителната връзка между наличието на еднополови родители и доброто представяне в училище намалява, „но остава положителна“.

Той добавя: „Затова считаме за вероятно, че и други фактори играят роля. За пример може да се даде фактът, че бременността в една еднополова двойка е винаги планирана и съответно – желана, а в случаите на осиновяване – мотивацията да станат родители е много голяма или иначе трудно биха преминали през необходимите процедури.“

„Но все пак имаме данни само за социално-икономическия статус. Останалите предположения за по-добрия успех на децата от еднополовите семейства са просто хипотези, с които се опитваме да обясним защо при равни доходи на двойките, децата на еднополовите партньори все пак продължават да постигат по-добри резултати.“

Г-дин Мазрекаж добавя, че целта на изследването е да адресира липсата на предишни проучвания по тази тема.

„Наясно сме, че създадените до сега изследвания имат слабости: или твърде малък размер на извадката от населението или невъзможност да се проследи по-дълъг период от време. По тази причина не е било възможно да се изследват деца, които са отгледани от еднополови двойки, за дълъг период, който да започва от раждането им.“ – обяснява той.

„А това е важно, защото, ако дете е станало част от еднополово семейство след развод, да речем, това може да афектира резултатите от проучването.“

В Холандия еднополовите двойки имат право на брак от 2001, а на граждански съюз от 1998.

ЛГБТИ Семейства в България

Вие сте част от ЛГБТИ семейство или планирате да започнете такова? Нашата общностна група е насочена към ЛГБТИ партньорите и техните семейства. Целта ѝ е да предоставя възможност за споделяне на опит, взаимопомощ и информация.

За повече информация и при интерес да се включите в групата на ЛГБТИ семействата, моля свържете се с Младежка ЛГБТ Организация „Действие“ на имейл адрес: [email protected]

Можете да прочетете цялото изследване тук: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0003122420957249

Източник: independent.co.uk

Calendar

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

БЮЛЕТИН


Please wait…Благодарим ви. Записахте се успешно за нашия бюлетин!


НЕКА ТИ ПОМОГНЕМ

Правна помощ

Психологическа помощ

Здравна помощ

Съпорт групи

Докладване на престъпления

ПИШИ НИ

ДОКЛАДВАЙ

ХОМОФОБСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.