Rainbow Hub

Излезе докладът за България от посещението на Комисаря на Съвета на Европа по човешки права

Комисар Дуня Миятович и нейният екип посетиха България от 25 до 29 ноември 2019 г. По време на посещението Комисарят проведе разговори с българските власти, омбудсмана, председателя и членове на Комисията за защита от дискриминация, журналисти, правозащитници и други представители на гражданското общество. Докладът със заключения от посещението поставя акцент върху следните въпроси, повдигнати в хода на посещението: расизъм, нетолерантност и дискриминация; определени аспекти на насилието над жени и домашното насилие; свобода на медиите.

Комисарят счита, че има нужда от политическа и културна промяна в начина, по който определени групи в обществото се третират и представят в България. Г-жа Миятович оценява като изключително обезпокоителни масовото използване на реч на омразата и проявите на дискриминация и враждебност срещу роми, ЛГБТИ хора и лица, принадлежащи към други конкретни обществени групи. Тя призовава властите да реагират активно при инциденти с прояви на реч на омразата, включително от страна на политици на високо равнище, засилване правната защита срещу дискриминация и престъпления от омраза и ефективно разследване и преследване на подобни престъпления.

Доклад на комисаря по правата на човека след посещението й в България от 25 до 29 ноември 2019 г. на български език – свали в pdf формат

Коментарите на българските власти във връзка в доклада на английски език – свали в pdf формат

Calendar

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

БЮЛЕТИН


Please wait…Благодарим ви. Записахте се успешно за нашия бюлетин!


НЕКА ТИ ПОМОГНЕМ

Правна помощ

Психологическа помощ

Здравна помощ

Съпорт групи

Докладване на престъпления

ПИШИ НИ

ДОКЛАДВАЙ

ХОМОФОБСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.