Rainbow Hub

Десет фрази, които може да не осъзнавате, че са трансфобски

Транс терминологията постоянно се променя и разширява. Ето защо е важно да сме информирани, за да не кажем нещо, което може потенциално да бъде обидно или нараняващо към транс хората, и за да не допринасяме за трансфобски реторики, без да осъзнаваме, че го правим.

Транс терминологията постоянно се променя и разширява. Ето защо е важно да сме информирани, за да не кажем нещо, което може потенциално да бъде обидно или нараняващо към транс хората, и за да не допринасяме за трансфобски реторики, без да осъзнаваме, че го правим.

Затова ви представяме списък с десет фрази, които да не казваме на транс хора, и които вие самите може би не осъзнавате, че са трансфобски.

1. “Биологична” жена, “биологичен” мъж, “роден като мъж”, ”родена като жена”

Изрази като “биологичен” мъж или “биологична” жена или “роден като мъж”, “родена като жена” намекват, че транс хората всъщност не са пола, с който се идентифицират.

Вместо това използвайте термина “приписан пол” – полът, приписан или обявен след раждането на база външните полови органи.

2. Операция за смяна на пола

Няма една-единствена операция за смяна на пола.

Има различни процедури, през които транс човек може да избере да мине. Към тях се включват така наречените “top surgery” и “bottom surgery”. “Top surgery” е операция, при която обемът на гърдите бива намален или увеличен или те биват изцяло премахнати.

“Bottom surgery” е термин, който обхваща различни операции като фалопластика и метоидиопластика, които са предназначени за изграждане на пенис, и вагинопластика, която е предназначена за изграждане на вагина.

Има и други операции като facial feminization surgery и facial masculinization surgery, които имат за цел да направят лицето по-женствено или мъжествено.

В повечето случаи хората имат предвид “bottom surgery”, когато питат за операция за смяна на пола. Много транс хора нямат този тип операции или които и да е от по-горе изброените поради ред причини – липса на желание, липсва на средства, здравословни проблеми и други.

Медицинската история (анамнеза) на транс човек няма влияние върху неговата идентичност и е добре да не питате за тази информация.

Терминът, който може да се използва когато се имат предвид такива процедури, е „операция за потвърждаване на пола“, тъй като те реално потвърждават пола, с който човекът се идентифицира.

3. “Напълно ли си преминал през прехода си?”

Този въпрос имплицира, че освен ако транс човек не е минал през медицински процедури, идентичността му не е валидна. Много транс хора започват да приемат хормони, но не искат или нямат възможност да се подложат на операции, или пък обратното – имат операция или операции, но не приемат хормони.

Всеки транс човек преминава през различен процес и това е напълно нормално.

Ако се сближите с транс човек и изградите приятелска/романтична връзка и искате да разбере как да му помогнете в процеса на преход емоционално или по друг начин, може да го попитате какви са границите му, за какво би имал нужда да говори, дали има нужда от някаква помощ и с какво може вие да сте полезни. Така давате пространство на човека да сподели, ако има нужда, но и не го притискате да споделя.

4. “Are you pre op or post op?” / Имал ли си операции?

Pre op и post op са термини използвани, за да разграничат дали човек е имал операции (най-вече bottom surgery).

Въпросът дали някой е “pre op” или “post op” или просто въпроси, свързани с процедурите на някого, са невъзпитани и не трябва да бъдат задавани. Това е чувствителна и лична информация, която никой не е длъжен да споделя.

Тази информация няма да ви покаже колко “транс” е един човек и дали идентичността му е валидна.

5. Трябва да имаш полова дисфория, за да си транс

Половата дисфория е конфликтът между физическия или гражданския пол и пола, с който човек се самоидентифицира.

Да кажете на някого, че няма дисфория, е меко казано нагло. Няма как да знаете по-добре от човека или психолога, с когото се консултира, ако има такъв, какво точно изпитва той. Също така се насажда идеята, че транс хората трябва да чувстват по определен начин спрямо тялото си.

Това, че някой не обсъжда публично дисфорията си или не е на хормони, не означава автоматично, че не изпитва дисфория. Също трябва да се отбележи, че не всички транс хора имат дисфория и това не прави идентичността им по-малко валидна.

6. “Не изглеждаш като трансджендър/транс.”, “Не ти личи.”

Да кажете на транс човек, че не изглежда “транс” или че не му “личи”, не е комплимент. Не можеш да прецениш половата идентичност на някого по това как изглежда.

Само защото някой е гримиран или в облекло, което смятате за женствено, не означава, че човекът не е транс мъж, или пък ако се облича мъжествено, не означава, че не е транс жена.

Джендър презентация и джендър идентичност са две отделни концепции. Първото се отнася до това как човек изглежда, а второто до това как човек се самоопределя.

Цялата концепция за “passing” – това да не ти “личи”, че си транс, е проблематична, защото не всеки може да изглежда цисджендър (човек, при който полът приписан при раждане и половата идентичност, с която се идентифицират, съвпадат), поради здравословни и финансови причини или просто защото не иска. Също така идеята за “passing” пренебрегва съществуването на небинарните хора.

7. “Shemale”(шимейл), тя/той, то

И трите термина са обидни и нараняващи и могат да накарат транс човек да изпита дисфория.

Shemale също така е термин, използван в порно индустрията. Така биват наричани транс жени, които са pre op, но приемат хормони. Думата е обидна не само защото редуцира транс жените до половите им органи, но и защото ги фетишизира. Допринася за вярването, че те са само и единствено секс фантазия за стрейт мъже, която да крият от обществото, а не личности със своите таланти, мечти и нужди.

Транс хората и особено цветнокожите транс жени и транс фем хора се сблъскват с високи нива на насилие и дискриминация по целия свят. Използвайки която и да е от тези думи, допринасяте за това.

8. “Tr*nny”, “Trap”

В англоезичните страни за тези думи се знае, че са обидни, но от разговори, които съм имал, се оказва, че това не е случаят в България.

Tr*nny не е кратка форма на трансджендър, а е обидна дума, най-вече използвана към транс жени. Подобно на трите фрази от предишната точка допринася за дискриминацията и насилието към транс хора.

Trap има дълга и сложна история, но накратко така биват наричани мъже, които кросдресват, и транс жени. Проблемът е, че зад думата се крие идеята, че транс жените “заблуждават” останалите, че са cis жени Същото вярване е една от причините транс жени да бъдат убивани от хетеро мъже и да има закони, оправдаващи тези убийства, като например в САЩ така наречения “Gay panic defence”.

9. Транссексуален и травестит

Транссексуален и травестит са термини, които са остарели и вече не се използват от транс хората
И на двата термина се гледа негативно поради факта, че в миналото са били използвани да обяснят, че да си транс е болест, но за щастие вече не се използват толкова и в медицинските среди.

Някои транс хора все още използват тези думи за себе си, затова ги използвайте само ако знаете, че човекът се определя по този начин и имате разрешение от него да го наричате с тях.

10. Какво е “истинското” ти име?

Да питаш транс човек за името, което му е дадено при раждане, е много личен и груб въпрос.

Много транс хора наричат старото си име “dead name” (на български “мъртво име”), защото не го споделят и не го използват.

Да наречете някого със старото му име може да бъде изключително нараняващо, затова е най-добре да него използвате и изобщо да не питате за него. Ако транс човек ви сподели рожденото си име или го разберете по някакъв друг начин, просто не го използвайте.

Също така не наричайте старото име на някого “истинско”. Това намеква, че името, което човекът е избрал за себе си, е фалшиво или по-малко валидно от рожденото му, а всъщност е точно обратното.

Още въпроси свързани с това какво е да бъдеш трансджендър?

T.I.A. е група за взаимопомощ на Фондация Билитис, чиято цел е да предоставя защитено пространство за транс, небинарни и интерсекс хора. Участниците в групата се срещат два пъти месечно, за да споделят и да обсъждат важни за тях теми като разкриване, преход, правно признаване на пола и други, както и да си оказват подкрепа.

За повече информация и при интерес да се включите в групата на транс, небинарни и интерсекс хората - T.I.A., моля свържете се с Фондация Билитис на имейл адрес: [email protected]

Calendar

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

БЮЛЕТИН


Please wait…Благодарим ви. Записахте се успешно за нашия бюлетин!

НЕКА ТИ ПОМОГНЕМ

Правна помощ

Психологическа помощ

Здравна помощ

Съпорт групи

Докладване на престъпления

ПИШИ НИ

ДОКЛАДВАЙ

ХОМОФОБСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.