Rainbow Hub

Рейнбоу Хъб

Rainbow Hub е първия общностен ЛГБТИ+ център в България, управляван от Фондация GLAS и Фондация Билитис. Центъра осигурява безопасно пространство за ЛГБТИ+ хората, в което всички посетители имат достъп до информация и ресурси по ЛГБТИ+ теми. Той служи като обединяващо звено и насърчава връзките между членовете на общността и организациите, работещи за тях. В Rainbow Hub се провеждат множество събития и инициативи в подкрепа на ЛГБТИ+ общността и съществуването му има за цел да подкрепя ЛГБТИ+ хората в България и да насърчава изграждането на по-приобщаващо общество.

УЕБСАЙТ BRAVELAB

Уебсайта BraveLab съдържа редица полезни статии за ЛГБТИ+ младежи и техните родители, които бяха създадени от младежите в групата. На него събрахме на едно място и полезни материали от партньорски организации и създадохме ЛГБТИ+ речник за улеснение на всеки посетител на сайта.

Посети сайта ТУК

ВИДЕА BRAVELAB

Заснехме и разпрострахниме три видеа по сценарий на участниците от групата, като част от младежите бяха и водещи и участваха активно в процеса на заснемане. Видеата се фокусираха върху съвети за родители на ЛГБТИ+ младежи, съвети за разкриване, какво е да бъдеш млад ЛГБТИ+ човек, както и информационно видео за сайта BraveLab.

Гледай Видео “Какво е BraveLab?
Гледай Как да се разкрия като ЛГБТИ+ 
Гледай Съвети за родители на ЛГБТИ+ младежи 

ИНФЛУЕНСЪР КАМПАНИЯ - BRAVELAB

С цел популяризиране на сайта BraveLab разказахме историите на две участнички в групата за взаимопомощ и техните майки. Давайки позитивни примери за приемащи родители успяхме да достигнем до 300,000 хора във Facebook и Instagram, които докараха над 2,000 активни посетители на сайта.

Виж Снимката на Таня
Виж Снимката на Ники

БРОШУРА ЗА ЖЕНСКО СЕКСУАЛНО ЗДРАВЕ - QUEERFEMME

Брошурата „Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени“ беше разработена от участничките в групата и покрива теми като анатомия, съгласие, безопасен секс и други. Качена е на сайта на Bilitis и разпространена в онлайн каналите на фондацията. Беше отразена и в медията Proud. Онлайн варианта на брошурата има над 300 изтегляния. Беше разпространена по време на информационно събитие на групата на 21 юни 2022.

Изтегли брошурата ТУК

ИНФОРМАЦИОННИ ВИДЕА - QUEERFEMME

Видеото “Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени” беше качено в YouTube канала QueerДнес и разпространено в социалните мрежи на Билитис, общностни ЛГБТИ групи и групи за лесбийки и бисексуални жени във Facebook. Видеото беше представено на финалното събитие от кампанията.
Видеото „Стереотипите за лесбийките и бисексуалните жени“ беше качено в YouTube канала QueerДнес и разпространено в социалните мрежи на Билитис, в групи за ЛГБТИ хора и групи за лесбийки и бисексуални жени във Facebook. Видеото беше представено на финалното събитие от кампанията. То беше добре посрещнато и много членове от ЛГБТИ общността изтъкнаха нуждата от такъв онлайн ресурс.

Гледай "Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени"
Гледай "Стереотипите за лесбийките и бисексуалните жени“

ФИЛМ "АНАСТАСИЯ" - QUEERFEMME

След поредна кавга с гаджето си, Анастасия решава да замине на пътешествие с Нора, нейна нова приятелка, която е лесбийка. В новосъздадената позитивна и приятелска атмосфера, Анастасия осъзнава своята собствена идентичност на хомосексуална жена. След като се прибира обратно в София, Анастасия конфронтира гаджето си и му заявява, че иска да го напусне. Той ѝ посяга, а тя избягва от него и въпреки драмата, тя е свободна да бъде себе си.
Филмът е режисиран от Георги Генчев, студент по специалност “Кино и Телевизия” в НБУ с няколко късометражни филма зад гърба си.

Гледай филма ТУК

ВИДЕА - T.I.A.

Групата за транс и интерсекс хора T.I.A. изработи две видеа по сценарий и с участници от групата. Първото видео е посветено на запознаване на общата публика с това какво е транс идентичността, проблемите и предизвикателствата. Второто видео предлага съвети за това как можем да бъдем добри съюзници на транс хората.

Гледай "Какво означава трансджендър?"
Гледай "Как да бъдем съюзник на транс хората? "

ДЕТСКА КНИЖКА - ГРУПА ЗА РОДИТЕЛИ, РОДНИНИ И ПРИЯТЕЛИ НА ЛГБТ ХОРА

Като част от активностите на групата беше издадена и разпространена безплатно в 1000 броя тираж детската книга „Юлиан е русалка“ на американската писателка и илюстраторка Джесика Лъв. Изданието предизвика вълна от позитивни коментари.

Още с обявяването успяхме да разпространим над 500 броя. Друга част разпространихме сред партньорски локации – заведения, магазини. По време на София Прайд 2022 организирахме щанд, на който отново всеки можеше да вземе копие от книгата. Получихме множество запитвания от родители и благодарности за изданието. Няколко училищни психолози се обърнаха към нас с коментар, че ще използват книжката в работата си.

ЗАСТЪПНИЧЕСКИ СТАТИИ - ГРУПА ЗА РОДИТЕЛИ, РОДНИНИ И ПРИЯТЕЛИ НА ЛГБТ ХОРА

Бяха създадени две статии в общностната медия proud.bg. Те получиха изключително много коментари,
споделяния и реакции. За първи път успяхме да интервюираме и представим и личната история на родител на транс дете

Прочети статията с Филип ТУК
Прочети статията с ЦветиТУК

ПРОМОЦИОНАЛНО ВИДЕО - ГРУПА ЛГБТИ СЛУЖИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ

Като част от комуникационните активности за тази група беше създадено видео, обръщащо внимание на дискриминацията на работното място и стереотипите. Видеото представя изложба с етикети върху картините, като извежда посланието, че етикетите пречат да видим цялата картина. Клипът с продължителност 1 минута беше насочен към ЛГБТИ и широката общественост и предизвика множество коментари и
споделяния.

Гледай видеото ТУК

ЗАСТЪПНИЧЕСКИ СТАТИИ - ГРУПА ЛГБТИ СЛУЖИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ

Бяха създадени три статии в общностната медия proud.bg. Материалите се фокусираха върху лична история за приемане и отхвърлянето на работното място заради сексуалната ориентация и последиците от това за служителя и компанията. Бяха представени множество лични примери, както и историята на открит за своята хомосексуална ориентация учител.

Материалите предизвикаха множество изцяло положителни реакции, споделяния и коментари, включително извън общността.

Статия OUT AT WORK С ИВАН ПЕТРОВ
Статия OUT AT WORK С МИРОСЛАВА
Статия OUT AT WORK С ДАНИЕЛА

КАРТИЧКИ - ГРУПА ЛГБТИ СЕМЕЙСТВА

Групата за ЛГБТИ семейства изготви и разпространени сред ЛГБТИ общността брошура и картички с послания – искания към компетентните власти, свързани с правата на ЛГБТИ общността, еднополовите семейства и техните деца.

ПЕТИЦИИ - ГРУПА ЛГБТИ СЕМЕЙСТВА

Петиция към компетентните власти по повод признаване на връзките на еднополовите партньори под надслов #СемействоЗаВсички 2021 г., заедно с Петиция за признавана на правата на децата в еднополовите семейства под надслов #РавниПраваЗаВсичкиДеца 2022 г., публикувани на страницата за петиции на „Младежка ЛГБТ Организация Действие“

Виж Петиция за равно третиране на еднополовите партньори и техните семейства
Виж Петиция за равно третиране на лесбийки, бисексуални, гей мъже, транс и интерсекс хора в българското законодателствo

ВИДЕА - ГРУПА ЛГБТИ СЕМЕЙСТВА

Гледайте видеотo #СемействоЗаВсички ТУК
Гледайте видеотo #РавниПраваЗаВсичкиДеца ТУК

ЗАСТЪПНИЧЕСКИ СЪБИТИЯ - ГРУПА ЛГБТИ СЕМЕЙСТВА

Организиране на 3 публични събития с цел видимост и подкрепа за правата на еднополовите партньори, техните семейства и деца

-
Събитие: 15 април 2022
Подкрепа за делото „бебе Сара“ и осигуряване на видимост за кампанията #РавниПраваЗаВсичкиДеца сред ЛГБТИ общността и обществото като цяло.

Линк за събитието във Facebook ТУК

-
Събитие: 09 юни 2022
Разяснение на кампаниите #СемействоЗаВсички и #РавниПраваЗаВсичкиДеца

-
Събитие: 17 юни 2021
Разпространение сред ЛГБТИ общността и обществеността на картички с послания и попълване

ПАРТНЬОРИ

 
Билитис
Действие
Фондация ГЛАС
 

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.