Rainbow Hub

Дали съм гей, лесбийка или бисексуален? Какво се случва с мен?

Определянето на сексуалната ни ориентацията понякога може да бъде сложно. В общество, в което от нас се очаква да бъдем хетеросексуални, може да е трудно да направим крачка назад и да се запитаме дали това, което се очаква от нас, е истина или не.

За жалост няма универсален тест, който да ви даде правилния отговор на сто процента. Самите ние сме единствените хора, които можем да разберем кои сме, затова е важно да не се оставяме на другите да ни определят.

По време на пубертета е нормално да имаме много силни сексуални и емоционални чувства, нормално е те да бъдат и объркващи. В този ред на мисли е напълно нормално да имаме чувства към друг, към същия или и дори към всички полове. В това няма нищо срамно, нередно или грешно.

Някои хора осъзнават, че предпочитат хора от другия пол, а други – от същия. Може да осъзнаеш, че си гей, лесбийка или бисексуален/на още от ранна възраст или по-късно в живота си. Може да си объркан за своята сексуална идентичност. Възможно е също да си асексуален/на, което означава, че нямаш сексуално влечение. Също така е възможно и да си транс – да не се определяш с пола, който ти е приписан при раждането. Всичко това е възможно и напълно нормално.

Никой не избира сексуалността си или половата и идентичност. Никой не знае какво прави хората гей, лесбийски, бисексуални и транс. Каквато и да е сексуалността ти, ти заслужаваш да обичаш и да бъдеш обичан/а.

Какво означава да си гей?

Общо казано, гей мъж е привлечен и предпочита интимни връзки с други мъже. Привличането и връзките могат да бъдат сексуални и романтични. Терминът „гей“ също може да се използва и от някои жени, които са привлечени от жени.

Какво означава да си лесбийка?

Лесбийка е название, което се използва за обозначаване на жените с хомосексуална ориентация. Жени, които се чувстват привлечени от други жени.

Какво означава да си бисексуален/а?

Бисексуалността е сексуална ориентация, при която човек е привлечен от повече от един пол. Хората, които харесват и мъже, и жени, са бисексуални. Съвременната дефиниция на бисексуалността включва и хора, които са извън бинарността мъж/жена.

Как да разбера дали съм съм хомосексуален/а – и нормално ли е?

Това да си гей е напълно окей. Нормално е и не е нищо ново – гей хората винаги са съществували. Да откриеш сексуалната си ориентация може да е трудно, объркващо и да отнеме време. Може да не успяваш да назовеш чувствата си. И това е разбираемо. Някои хора знаят от ранна възраст, че не са привлечени от същия пол. Някои могат да имат връзки и сексуални взаимоотношения и дори да обичат хора от противоположния пол, преди да осъзнаят, че са хомосексуални. Не е нужно да си имал сексуален контакт с човек от същия пол, за да си хомосексуален. Както не е нужно да си имал сексуален контакт с човек от същия пол, за да знаеш, че си хетеросексуален. Ако смяташ, че си гей, задай си следните въпроси:

  • Когато сънувам или си фантазирам сексуални неща, за кого си мисля?
  • Мога ли да си представя да излизам, да правя секс, да обичам или да бъда в брак с човек от същия пол?
  • Как се различават чувствата ми за момичета и момчета?
  • Чувствам ли се некомфортно или странно, когато приятелите ми от същия пол говорят за хора от противоположния пол, които харесват?

Ако все още нямаш отговори на тези въпроси още или ако не знаеш как точно се чувстваш – всичко е наред. Да откриеш сексуалността си може да отнеме много време и понякога това как се идентифицираш се променя. Нормално е сексуалността ти да се променя и развива. Само ти знаеш как се чувстваш. Всъщност много хора избират да не използват етикети за сексуалността си.

Трябва ли да кажа на някого за себе си?

Това зависи изцяло от теб. Да бъдеш ЛГБТИ+ е напълно нормално, но някои хора не разбират това. Когато се разкриеш за първи път, най-добрият вариант е да го направиш пред някого, на когото имаш доверие и знаеш, че би те подкрепил. Ако не си сигурен за себе си, не е нужно да бързаш. Да се разкриеш е лично решение и е важно да го направиш, когато ти поискаш.

Ами какво правя със секса, ако съм ЛГБТИ+?

Всички имаме едни и същи чувства и притеснения, когато става въпрос за секс. Да решиш кога си готов/а за това е голяма крачка, независимо от сексуалността ти и потенциалния партньор. Всеки се чувства готов в различно време, но не се поддавай, ако партньорът ти или приятелите ти те притискат. Не забравяй, че винаги може да кажеш НЕ. Когато си с правилния човек, в правилното време всичко ще стане естествено и лесно. Пък ако не стане както си го планувал/а, не е края на света. Важното е да говориш открито с партньорите си.

Как да се справя, ако ме тормозят, защото съм гей?

Някои хора не разбират, че да си ЛГБТИ+ е нормално. Никой няма право да ти казва как да живееш живота си, или да те тормози, заради това от кого си привлечен.

Ако някой те тормози, защото си ЛГБТИ+, то проблемът е в тях, не в теб, и това не трябва да им се разминава. Това се нарича хомофобия.

Тормозът може да приема много форми – зяпане, шушукане, заплахи и насилие. Ако те тормозят, защото си ЛГБТИ+, сподели с някого, на когото имаш доверие. Това може да е учител, приятел, родител. Не на последно място – сподели на нас.

Calendar

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

БЮЛЕТИН


Please wait…Благодарим ви. Записахте се успешно за нашия бюлетин!


НЕКА ТИ ПОМОГНЕМ

Правна помощ

Психологическа помощ

Здравна помощ

Съпорт групи

Докладване на престъпления

ПИШИ НИ

ДОКЛАДВАЙ

ХОМОФОБСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.