Rainbow Hub

Начало на проект „Рейнбоу Хъб без граници“

ЛГБТИ хората са сред най-уязвимите общности, засегнати от войната в Украйна, тъй като могат да станат жертва на дискриминация, неприемане и дори насилие след влизането им в България. Българското общество е със силно изразени хомофобски и трансфобски нагласи, както показват редица изследвания (Евробарометър за социалното приемане на ЛГБТИ в ЕС от 2019г, изследвания за езика на омразата в България на Институт Отворено общество от последните няколко години). ЛГБТИ бежанците могат да се сблъскат с проблеми при регистрацията, настаняването, или при търсене на работа/училище. Войната и свързаната с нея икономическа криза са предпоставка за повишаване на трафика и сексуалната експлоатация на хора от ЛГБТИ общностите. Проектът „Рейнбоу Хъб без граници“ ще адресира нуждите на тази уязвима група и ще допринесе за подобряване на ситуацията на ЛГБТИ бежанците в България.

Новата ситуация постави на дневен ред нуждата от повишаване на капацитета на персонала на Рейнбоу Хъб за работа с бежанци, жертви на трафик, както и секс работници. В рамките на проекта ще бъдат обучение екипите на организациите, работещи в Рейнбоу Хъб (Билитис, Глас и Саффо) за предоставяне на адекватна подкрепа на бежанци и ще изгради тясно сътрудничество с организации (НПО и публични), подкрепящи бежанците от Украйна.

Проектът ще допринесе за намаляване на отрицателните ефекти от войната в Украйна върху ЛГБТИ бежанци, като им осигури адекватна подкрепа, съдействаща за тяхното недискриминативно приемане, регистриране и третиране, както и за тяхната интеграция у нас. Рейнбоу хъб ще предостави безопасна среда за оказване на хуманитарна помощ, консултации и насочване към други организации и институции, които могат да отговорят на техни идентифицирани индивидуални нужди. Партньорите ще предоставят психологическа подкрепа, насочване към правни и здравни услуги, помощ при намиране на настаняване, работа или училище за деца на ЛГБТИ семейства.

Преки ползватели ще бъдат ЛГБТИ бежанци от Украйна и трети страни, които ще получават подкрепа за справяне с ефектите от войната и интеграция.

Проектът ще увеличи устойчивостта на Рейнбоу хъб, както чрез повишаване на видимостта му в публичното пространство, така чрез повишаване на разнообразието от услуги и дейности, които осигурява за овластяване на ЛГБТИ общностите.

Calendar

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

БЮЛЕТИН


Please wait…Благодарим ви. Записахте се успешно за нашия бюлетин!


НЕКА ТИ ПОМОГНЕМ

Правна помощ

Психологическа помощ

Здравна помощ

Съпорт групи

Докладване на престъпления

ПИШИ НИ

ДОКЛАДВАЙ

ХОМОФОБСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.