Rainbow Hub

Мисля, че детето ми е лесбийка, гей, би +? Какво да правя?

Вероятно сте тук заради родителска интуиция, действията на детето ви или по малко и от двете, и може би сте започнали да подозирате, че дъщерята или синът ви е с различна сексуална ориентация. Разбира се, вследствие на това е нормално да изникнат много въпроси от ваша страна, с които не сте мислили, че ще се сблъскате. Ето тук идва нашата задача да отговорим на тях и да успокоим потенциалните ви страхове.

Какво трябва да знам?

Нека започнем с вероятно най-голямото ви притеснение – Има ли нещо нередно с детето ми? Краткият отговор – не. Сексуалната ориентация е просто това към кого детето ви е привлечено и дали въобще е привлечено към някого. Не е болест, не е проклятие от бога, не е ваша вина, не е нова мода, не е нещо лошо само по себе си и детето ви може да води пълноценен живот, както всички останали. За съжаление, все още много от тези вярвания виреят в обществото ни и е нормално да се замислите за тях. Въпреки това, ние сме тук за да ви покажем, че детето ви е напълно нормално и секусалната му ориентация нито е определяща за качествата му като човек, нито трябва да бъде за любовта ви към него.
Как да реагирам, ако ми се разкрие? Най-доброто, което можете да направите, е да му кажете, че го обичате такова каквото е и че това, което вас ви интересува, е то да бъде щастливо. Специално за този момент дори сме подготвили отделна статия.

А ако сякаш не иска да ми се разкрие? Може това да не е отговорът, който очаквате, но не повдигайте въпроса сами и не се опитвайте да го притиснете да ви каже. Причините, поради които може да не ви е споделило, са много – то самото все още да се опитва да приеме себе си или да разбере чувствата си. Може би не смята, че е подходящият момент или че има нужда да споделя въобще този факт за себе си. Или … не се чувства в безопасност да ви каже, защото се страхува, че реакцията ви и/или тази на вашия партньор може да е негативна. За съжаление, живеем в общество, което често е неприемащо и случаите на деца, изгонени на улицата или физически и/или емоционално тормозени след като родителите им са разбрали, не са рядкост.

Това, което може да направите, е да покажете с малки жестове, че детето ви е в безопасност и ще го обичате независимо от всичко. Ако знаете, че другият родител или близък роднина не е приемащ, не обсъждайте по никакъв начин своите подозрения за детето си, но се опитайте, когато станете свидетели на неприемане от тяхна страна, спокойно да им обясните защо може да грешат, ако обстоятелствата го позволяват.

Какво да направя, за да подкрепя детето си?

  • Реагирайте позитивно на ЛГБТИ герои в медиите

Тъй като видимостта на ЛГБТИ хората се увеличава в медиите, има много възможности да повдигнете по позитивен начин темата вкъщи. Споделете, че ЛГБТИ героите са ви интересни, искате да научите повече за тях и живота, който водят. Всяка позитивна реакция е от значение!

  • Задавайте въпроси, без да го притискате

Воденето на здравословен диалог може да започне от родителя. Дайте на детето си достатъчно възможности да се отвори и да сподели мислите и чувствата си. Независимо дали иска да говори за надеждите си за бъдещето или за ситуация, която се е случила в училище или на работа този ден, възможностите за открита дискусия са безкрайни.

  • Спрете всякаква реч на омразата

Това може да изглежда очевидно, но се постарайте да изключите обидни думи за ЛГБТИ хора от речника си, както и да правите забележка на хората покрай вас, когато ги използват. Дали ще правите грешки? Да, но старанието ви няма да остане незабелязано.

  • Образовайте се по темата

Нещо, което също би ви било полезно, е да се информирате повече по темата. Можете да прочетете останалите статии в сайта ни и след това да разгледате предложените други ресурси. Така не само вие ще сте по-спокойни, но няма да има нужда детето ви да ви обяснява всичко от нулата. Не е нужно да чакате големия момент на „разкриване“, за да започнете да се учите.

Надявамe се това четиво да е отговорило на поне част от въпросите ви. Знаeм, че това няма да е изцяло лесен процес нито за вас, нито за детето ви, но вече сте направили първата крачка и това е прекрасен старт! Независимо дали сте прави и детето ви е ЛГБТИ човек или не, то заслужава безусловната ви любов.

Calendar

юли 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

БЮЛЕТИН


Please wait…Благодарим ви. Записахте се успешно за нашия бюлетин!


НЕКА ТИ ПОМОГНЕМ

Правна помощ

Психологическа помощ

Здравна помощ

Съпорт групи

Докладване на престъпления

ПИШИ НИ

ДОКЛАДВАЙ

ХОМОФОБСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.