Rainbow Hub

Как да подкрепяме транс близките си по време на семейните събирания по празниците

Макар и семейните събирания да ни предоставят възможността да прекараме време с любимите ни хора, те могат и да са предизвикателство за транс хората независимо от възрастта им.

Макар и семейните събирания да ни предоставят възможността да прекараме време с любимите ни хора, те могат и да са предизвикателство за транс хората независимо от възрастта им. Семейната история, динамиката във връзките между близките и доколко всеки човек на тези събирания разбира въпросите свързани с пола са фактори, които ще афектират възможността на един транс човек да взема участие в семейните дейности и да бъде себе си. Да имат на своя страна близък по време на семейните събирания може да значи невероятно много за един транс човек.

Поговори с близките си, които са транс, преди празниците

Поговори с близките си, които са транс, преди празниците и попитай дали искат и ако искат, то по какъв начин биха желали да си им опора по време на семейните събирания. Може и да имаш идея на каква подкрепа се надяват те, но винаги е по-разумно да ги оставиш те да изразят на какво се надяват и от какво имат нужда, вместо да правиш предположения. Някои от нещата, които те най-вероятно ще те помолят да направиш, са:

1. Използвай тяхното име и местоимения
Ако те са заявили името и местоименията си пред семейството, използвай ги. Няма нужда всеки път да поправяш другите членове на семейството, когато се объркат (освен, ако твоят транс роднина не те е помолил за това). Често твоите действия ще говорят сами за себе си: по непринуден начин да използваш името и местоименията на твоя близък транс човек ще покаже, че да бъдат използвани, не е голяма трудност или проблем, а нещо съвсем постижимо и нормално.

2. Бъди готов за трудни разговори
Ако твоят транс близък се съгласи, може да поговориш с членове на семейството, които не разбират добре тези деликатни теми, преди празниците и да им напомниш как е редно да се държат и кои нужди на вашия роднина трябва да уважават. Бъди готов да отговаряш на въпроси, които роднините ти ще имат, и се подготви, че може да се наложи да споделяш образователни източници на информация с тях или ти самият да разясняваш някои идеи. Напомни им, че могат да питат теб, вместо да натоварват вашия транс роднина с въпроси, ако имат такива. Тези разговори ще зададат правилния тон за семейните събирания и ще помогнат на членовете на семейството да разберат какво е уместно и какво не е.

3. Припомнете подаръците им да са подходящи
Предварително поговорете с роднините си, когато избират подарък за членът от семейството, който е транс. Това да им бъде подарено нещо, което не зачита идентичността им може да бъде нараняващо. Но също така подарък, който показва приемане и разбиране към това кои са, може им освен да ги накара да се почувстват видени, но също и по-близки със семейството.

4. Сменете темата
Понякога най-добрия вариант за развитието на разговор е просто той да не бъде проведен. Ако забелязвате, че някой от семейството е на път да каже нещо неподходящо по отношение на транс тематика или се задава спор, който лесно може и да се превърне в скандал, опитайте се да смените темата. Така ще дадете възможност на човека да си отдъхне и да не се налага да спори за съществуването си поне по празниците.

5. Просто бъдете до тях
Понякога най-доброто, което можете да направите е да проверявате как се чувстват. Да им донесете чай или горещ шоколад, докато са под завивката и изчакане напрежението им да отмине. Или пък да излезете навън с тях на разходка за глътка чист въздух, когато видите, че трябва да се отделят за малко. С други думи, покажете им, че има към кого да се обърнат за емоционална подкрепа по време на събиранията, да знаят, че могат да се обърнат към вас, ако се нуждаят от нещо.

И запомнете, най-важното е да се свържем един с друг и да бъдем там за тези, които имат нужда от нас. Празниците могат да бъдат трудни, за това подкрепата помежду ни може да бъде най-големия подарък.

Calendar

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

БЮЛЕТИН


Please wait…Благодарим ви. Записахте се успешно за нашия бюлетин!


НЕКА ТИ ПОМОГНЕМ

Правна помощ

Психологическа помощ

Здравна помощ

Съпорт групи

Докладване на престъпления

ПИШИ НИ

ДОКЛАДВАЙ

ХОМОФОБСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.