Rainbow Hub

Детската куиър книжка “Юлиан е русалка“ излиза днес на български

„Юлиан е русалка“, дебютната книга на американската писателка и илюстраторка Джесика Лъв, излиза днесна българския пазар, издавана от фондация GLAS.

Един ден малкият Юлиан вижда в метрото няколко русалки. Вдъхновен от тях, той си създава вкъщи с подръчни материали костюм, който прилича на техните. Когато баба му го вижда, тя не му се скарва, а го подкрепя – но по-голямата изненада за Юлиан тепърва предстои. Книгата разказва за едно момче и неговата баба, но е история и за това как изглеждаме в очите на хората, които ни обичат.

Юлиан е преведен на 15 езика, включително корейски, китайски, финландски и каталунски. Книгата получава голямо одобрение от критиците заради емоционалната си дълбочина и артистичното решение на авторката да смеси водни бои, гваш и мастило в илюстрациите. „Юлиан е русалка“ е носител на серия награди, включително от Панаира на детската книга в Болоня 2018, Stonewall Book Award и е в списъка на списание New York за найдобри детски книги. Критиците определят книжката и като една от най-прогресивните илюстровани книги в последното десетилетие, обединявайки в едно темите за толерантност към ЛГБТИ хората, джендър идентичността, с черни и латино персонажи, каквито липсват често в изданията за деца.

Авторката Джесика Лъв израства в Калифорния, в семейство на артистични родители. Преди написването на книгата, тя работи като актриса в Ню Йорк. Джесика прекарва пет години в създаването на Юлиан.

Изданието се разпространява безплатно от днес, през сайта на фондация GLAS, като единствено се заплаща куриерската услуга. Може да поръчате своето копие на този линк – https://glasfoundation.bg/product/yulian-e-rusalka-book-orders-glas-foundation/

Calendar

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

БЮЛЕТИН


Please wait…



Благодарим ви. Записахте се успешно за нашия бюлетин!

НЕКА ТИ ПОМОГНЕМ

Правна помощ

Психологическа помощ

Здравна помощ

Съпорт групи

Докладване на престъпления

ПИШИ НИ

ДОКЛАДВАЙ

ХОМОФОБСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.