Rainbow Hub

Брошура: Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени

Общностната група за ЛБТИ жени на Фондация Билитис „QueerFemme“ създаде брошура имаща за цел да предостави базова информация за лесбийки и бисексуални жени, посредством която да преодолеят вредните предразсъдъци и табута и да водят удовлетворителен и здравословен сексуален живот.

В нея ще откриете информация и полезни ресурси по теми засягащи куиър жените и младите момичета, която иначе остава недосъпна и игнорирана в часовете по здравно образование.

Стигмата, свързана с женското тяло и здраве – как тя пречи на жените да имат здравословен и удовлетворителен сексуален живот

Женската сексуалност все още е обгърната от дълбока стигма. Тя се задълбочава когато към нея добавим и стигмата около сексуалната ориентация и изразяването на пола. Тази брошура хвърля светлина върху женската сексуалност и предоставя информация по някои от важните въпроси като безопасен секс, съгласие, сексуално предавани инфекции и превенция.

Когато става дума за сексуална ориентация, данните сочат, че жените, които се определят като лесбийки или хомосексуални се тестват по-рядко от тези, които се определят като бисексуални или хетеросексуални. Освен във връзка със СПИ, данните показват, че жените, които правят секс с жени и по-конкретно тези, които нямат сексуален контакт с мъже, е по-малко вероятно да си правят цитонамазка. Може да се направи извод, че жените, които не отговарят на стереотипа за полово обусловена външност и поведение, просто избягват ситуации, при които има вероятност да бъдат неуместно критикувани за това и да срещнат хомофобско отношение. И поради опасение, че при медицинските прегледи, особено гинекологичните такива, биха могли да се окажат такива ситуации, има тенденция доста лесбийки и жени с по-„мъжествено“ джендър изразяване да неглижират сексуалното си здраве.

Общностната група на Фондация Билитис „QueerFemme“ цели да разруши стигмата около женската сексуалност и да говори открито по темите, които пряко или косвено засягат куиър жените в България и по света.

Брошурата се разпространява напълно безплатно в общностния център „Рейнбоу Хъб“, както и онлайн на сайта на Фондация Билитис

Calendar

март 2024
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

БЮЛЕТИН


Please wait…



Благодарим ви. Записахте се успешно за нашия бюлетин!

НЕКА ТИ ПОМОГНЕМ

Правна помощ

Психологическа помощ

Здравна помощ

Съпорт групи

Докладване на престъпления

ПИШИ НИ

ДОКЛАДВАЙ

ХОМОФОБСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.