Rainbow Hub

ЛГБТ служителите са много по-успешни, когато се чувстват комфортно на работното място

Всеки родител иска децата му да бъдат щастливи, здрави и в безопасност. Ако детето ви се разкрие като лесбийка, гей, бисексуален, транс или куиър, това може да е нещо, за което сте били подготвени или пък точно обратното. Какъвто и да е случаят, вашето приемане е от съществено значение за здравето и безопасността на вашето дете. Реакцията на родителите, когато детето им се разкрие, е ключов момент, който е може да се окаже труден за навигиране, но ние сме тук, за да помогнем.

Всеки бизнес е толкова успешен, колкото успешни са и служителите му. Затова изграждането на многообразна и приобщаваща среда на работа е изключително важно не само за индивидуалното израстване на всеки, но и за развитието на компаниите в съвременния динамичен и глобализиран свят. Екипите, в които работят служители с различна сексуална ориентация, полова принадлежност, физически способности и етнически произход, са много по-продуктивни, креативни, мотивирани и ангажирани с работните процеси, както и лоялни към работодателя. Всъщност различията са даденост, няма как да избегнем от тях, ключът е как ще подходим, така че да заработят ефективно и в полза на бизнеса.

Това са някои от основните послания на участниците в първото по рода си практическо обучение “Изграждане на разнообразна и приобщаваща корпоративна работна среда”. Инициативата се организира от бизнес платформата за ЛГБТ равноправие на работното място Work It OUT на Фондация GLAS, Български дарителски форум, Мрежа на жените професионалисти – София и HR компанията JobTiger. Обучението, насочено към HR мениджъри и отговорни бизнес лидери, постави на фокус принципите на изграждане на подкрепяща работна среда за корпоративните служители с нетрадиционна сексуална ориентация.

Най-ангажираните екипи са тези, които са и най-приобщени, тези, чиито членове се чувстват комфортно да бъдат и да изразяват себе си на работното място, пред колеги и ръководители, изтъкна наблюденията си Марайн Пиненбург, глобален директор “Бизнес развитие за разнообразие на работната сила и ЛГБТ пазарите” на IBM. Според думите му служителите могат да бъдат истински полезни на бизнеса, само ако се чувстват свободни и са автентични в работата си. Повечето от нас не оставят личния си живот на прага на офиса, а го носят със себе си, така както пренасяме служебните си задачи и проблеми у дома. Целта на всеки работодател е да изгражда среда, в която различията да бъдат уважавани на всички нива в организацията. Това става чрез целенасочени политики и стратегически подход в дългосрочен план, както и с въвличането на висшия мениджмънт. “Ако CEO-то на компанията не изпраща правилното послание или не е убеден в смисъла на този вид активности, нищо няма да се промени”, коментира Пиненбург.

Прегръщането на различията в организацията не само ще оптимизира сътрудничеството и екипния дух между служителите, но и значително ще повиши нивата на потребителското удовлетворение. Възможността бизнесът да се възползва от гледните точки и прозренията на малцинствени групи вътре в компанията би било от полза за по-прецизното дефиниране на продуктите и услугите спрямо нуждите и очакванията на определен тип клиенти или нишови потребители. А и в крайна сметка работата с различни хора сама по себе си е много по-забавна и обогатяваща, допълни още Марайн.

Но какво всъщност правят компаниите, за да изграждат по-приобщаваща работна среда? В IBM например залагат на различни видове обучения на персонала, в това число и на висшия мениджмънт, които са насочени към осъзнаване на вътрешните предразсъдъци и преодоляването на естествените психологически бариери, които карат хората да изпитват страх или подозрение към “различните”. В компанията съществуват и т.нар. ресурни групи, които представляват неформални сдружения на служители, които се обединяват, за да обменят идеи и опит помежду си, както и да постигнат по-голяма видимост и подкрепа вътре в организацията.

Полезни инструменти са и използването на каналите за вътрешнофирмена комуникация, като бюлетини, правилници, интранет, професионални социални мрежи, събирания и семинари и пр., за разпространение на информация и проекти, както и тясното сътрудничество с неправителствени организации, които работят за правата и защитават интересите на определени малцинствени групи и съответно познават нуждите и проблемите им.

Подобен подход на целенасочено изграждане на приобщаваща фирмена култура за всички служители са въвели и в консултантската компания “EY България”. Сред активностите, насочени към нейните ЛГБТ служители например, са идентифициране и тясно сътрудничество с ЛГБТ ролеви модели вътре в организацията, които чрез откритото си поведение и начин на работа дават пример на останалите и задават тона на комуникация. Компанията организира и седмици на приобщаването (inclusiveness week), в които ЛГБТ служителите изнасят семинари и лекции с цел да запознаят не-ЛГБТ колегите си със своя начин на живот, ценности, култура и пр. От повече от година в “EY България” е въведена и програма за ЛГБТ съюзници, която цели да привлече за каузата хетеросексуални служители. Тяхната роля като съюзници е да осигуряват защитена среда на работа за ЛГБТ колегите си, като сигнализират за думи и дела, които не отговарят на ценностите на компанията.

Във всички случаи, каквото и да правите, не го правете на парче, а подходете стратегически и холистично, е съветът към мениджърите на Димитрина Василева, ръководител “Многообразие и приобщаване” за Централна и Югоизточна Европа в “EY България”. Ако смятате, че разнообразието и приобщаването е важно за вашия бизнес, започнете да работите в тази насока, като интегрирате процесите и бъдете последователни в прилагането им, въвличате повече вътрешни и външни партньори и най-вече не се страхувате, каза в заключение тя.

Calendar

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

БЮЛЕТИН


Please wait…Благодарим ви. Записахте се успешно за нашия бюлетин!

НЕКА ТИ ПОМОГНЕМ

Правна помощ

Психологическа помощ

Здравна помощ

Съпорт групи

Докладване на престъпления

ПИШИ НИ

ДОКЛАДВАЙ

ХОМОФОБСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.