Rainbow Hub

Коледен наръчник как да не говорим с ЛГБТИ децата си

Всеки родител иска децата му да бъдат щастливи, здрави и в безопасност. Ако детето ви се разкрие като лесбийка, гей, бисексуален, транс или куиър, това може да е нещо, за което сте били подготвени или пък точно обратното. Какъвто и да е случаят, вашето приемане е от съществено значение за здравето и безопасността на вашето дете. Реакцията на родителите, когато детето им се разкрие, е ключов момент, който е може да се окаже труден за навигиране, но ние сме тук, за да помогнем.

Коледа е празник, на който всички сядат на масата и личните взаимоотношения между различните членове на семейството и родата могат да бъдат разгледани в пълния им блясък. Под светлината на прожектора биват осветени най-вече отношенията от типа връзка мъж-жена, които са хетеросексуални. Но често под килима биват насмитани връзките между мъже и мъже и жени и жени. Много роднини или се ,,преструват’’, че темата не съществува или я игнорират.
Години наред ЛГБТИ хората живеят всяка Коледа в някаква сладко-кисела ситуация, в която чуят ли Коледа хем се радват, хем сърцето им леко се свива и си казват: ,,И сега ли ще трябва да лъжа/да си мълча/да се престоря, че не съм, който съм’’.
Коледа може да е чудесен празник за вашите роднини, които спокойно да обсъждат плановете си за семейна почивка в някой ски курорт, докато вие седите на масата конфузно или с вашата половинка ,,съквартирант/колега от университета’’ или сте абсолютно отлъчени от семейството си за ориентацията си и карате Коледа отделно от цялата рода.
Реших да обобщя трите клишета, които съм чувала на масата до този момент.
1. ,,Айде чакаме внучета!’’
Не, бабо/дядо/мамо/татко/вуйчо/лельо ,,внучетата’’ не са пратка по Еконт, която някой някъде чака. Всъщност никой никога не е ,,задължен’’ да ,,продължава рода’’. Има достатъчно деца, които живеят на планетата Земя. Натискът и очакването, че някой непременно ще продължава линията на семейството е архаичен и вреден стереотип. Всеки е напълно свободен както да има деца, така и да няма деца. Ситуацията в България към днешна дата за еднополови двойки е прекалено сложна, а от юридическа гледна точка – безпощадно ощетяваща. Ние не чакаме ,,внучета’’. Ние чакаме да стане част от закона правото ни един ден да преценяваме сами дали да ,,чакаме’’ или не такива. Дотогава това ще е само призрак на надеждата.
2. ,,Кога ще те женим?’’
Не, бабо/дядо/мамо/татко/вуйчо/лельо, не съм длъжен/а да се женя/омъжвам. В живота си имам много и различни интереси. Имам кариера, приятели, амбиции. Имам желание да се развивам личностно и професионално. Имам всестранни интереси
Впрочем, в България не можете да ме ожените/омъжите. В българското законодателство гей браковете не са законни. А ако с приятеля ми/приятелката ми сключим брак в чужбина, той не важи тук. Ще дойдете ли на сватбата ми със същия хъс и радост както на сватбата на вуйчо и леля?
3. ,,Пак тази джендър идеология ни я налагат!’’
Не съществува такова нещо. Това беше израз вкаран в България от хората на евангелиста Урумов с цел всяване на паника страх и погнуса към нехетеро хората, един от които/която съм и аз. ,,Джендър’’ на български е ,,пол’’. А половете са различни – мъж, жена, интерсекс, транс мъж и транс жена и т.н. ,,Идеология’’ може да е нещо политическо. Като фашистката идеология, например. Но идеология на пола, няма. Защото има много различни видове полове, които не са подчинени на някаква политическа идеология, полът е природен, биологичен, психологичен, културен феномен. Никой на никого нищо не налага. Ние просто искаме да си изядем сармите тази Коледа и да срещнем същото уважение и разбиране както и хетеросексуалните си роднини, без това кои сме да бъде под постоянен обстрел.

Calendar

юни 2024
П В С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

БЮЛЕТИН


Please wait…Благодарим ви. Записахте се успешно за нашия бюлетин!


НЕКА ТИ ПОМОГНЕМ

Правна помощ

Психологическа помощ

Здравна помощ

Съпорт групи

Докладване на престъпления

ПИШИ НИ

ДОКЛАДВАЙ

ХОМОФОБСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.